Gerçekten organik mi?

 

Organik severlerden misiniz? Aldığınız ürünlerin organik olup olmadığına ve içeriğine dikkat mi ediyorsunuz? Bir alışveriş turunda yüzlerce ürünle karşılaşıyoruz. Elimize aldığımız ürünlerin üzerinde yazan “organik” kelimesini gözlerimiz arıyor artık hep. Kullandığımız ürünler gerçekten sağlıklı mı, doğal mı ya da organik mi? Temiz içerikli, bedenimize ve ruhumuza zarar vermeyecek, kimyasallarla bezenmemiş ürünler arıyoruz, kendimiz, çevremiz ve geleceğimiz için.  

Gıda, temizlik ve bakım ürünleri için son dönemin en önemli sorularından ''gerçekten organik mi?'' gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu sorunun net bir yanıtı var. Günümüzde birçok ürün ambalajında “organik” ibaresi bulunabilir ya da ürün tanıtımında “organik” kelimesi kullanılabilir ancak ürün ambalajı üzerinde resmi bir sertifikasyon logosu yoksa bu, o ürünün gerçekten organik olarak üretilmediğini yani Organik Standartları’na uygun olmadığını gösterir. Sertifikalı organik ürün kimyasal ve çevre kirliliği yaratan maddeler barındırmayan ürünlerdir. Yani içerisinde genetiği oynanmış, antibiyotikli, tarım ilacı ve suni gübreler ile yetiştirilmiş hammaddeler bulunmaz. Geleneksel, uzun yıllardır raflarda olan kozmetik ürünlerinin içeriklerinde üretilmesi oldukça zahmetli ve bir o kadar da masraflı olan organik hammaddelerin yapay moleküler kopyaları bulunur, bu yapay hammaddeler doğanın düzenine ve dengesine ters olmakla birlikte, uzun döneme bakıldığında fayda ve zarar orantısında zararlarının faydalarından daha yüksek olduğunu görürüz. Yapay hammaddelerin oluşumunun aynı zamanda kullanılan su ve atık çöpleri de artırdığını görürüz. Gerçek organik olan hammadde tamamen doğanın kendi dengesinde üretilirken, yapay hammaddeler hem kendimize hem de çevreye verdiğimiz zararlar ile ortaya çıkar. 

Dünyada organik ürün standartları kabul görmüş ETKO - COSMOS ORGANIC, USDA ORGANIC, ECOCERT, COSMEBIO, IMO, ICEA gibi firmaların ürünlere vermiş oldukları sertifikalar ürün ambalajları üzerinde bilgi olarak yer alırlar. Sertifikalı ürünlerin üzerlerinde sertifikasyon kurumunun logosu ve/veya sertifika numarası yer alır. Sertifikasyon yok ise ürünün organik olup olmadığına dair bir gerçeklik ne yazık ki bulunmuyor. 

''Gerçekten organik mi?'' sorusu bu şekilde bir netlik kazanmış oluyor. En son ne zaman gerçekten organik bir ürün aldınız? Üzerindeki sertifikasyona dikkat ettiniz mi? Organik bir ürün alarak çevreye ve kendinize yaptığınız faydanın farkında mısınız? Farkında olun. Organiği destekleyin. Kendiniz, çevreniz ve geleceğiniz için duyarlı olun. 


You may also like

Hepsini Gör
Example blog post
Example blog post
Example blog post